Despre AILM
vint m/s
ветер м/c wind m/s
New-York
London
Paris
Moskow
Beijing
Tokyo
Sidney
Istoric

Aeroportul Internațional Mărculești este un aeroport din nordul Republicii Moldova fondat în anul 2004, în baza unității militare din această localitate. Este amplasat la 6 km distanță de or. Florești, 28 km – mun. Bălți și 150 km de capitala țării – mun. Chișinău. Aeroportul are o suprafață de 265,2 ha și era utilizat anterior pentru deservirea aeronavelor militare, din dotarea Forțelor Armate. Aeroportul dispune de toate condițiile de trai: apartamente la bloc, hotel cu 50 de locuri, baruri, restaurante și magazine, ateliere, grădiniță, care permit o existență și activitate autonomă.

La 10 iulie 2008, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat Legea cu privire la Aeroportul Internațional Liber „Mărculești”. Documentul prevede crearea unei zone economice libere, în cadrul căreia vor fi utilizate infrastrutura și teritoriul aeroportului. Atât aeroportul cât și zona economică liberă este gestionată de către Întreprinderea de Stat „Aeroportul Internațional Mărculești”, în calitate de Investitor General. Legea prevede regimul vamal, fiscal etc., care va asigura un climat investițional favorabil pentru atragerea investitorilor și realizarea proiectelor economice în Aeroportul Liber.

Prin Hotărîrea Guvernului nr.574 din 19.07.2017, Întreprinderea de Stat „Aeroportul Internaţional Mărculeşti” a fost transmisă din administrarea Ministerului Apărării în administrarea Ministerului Economiei, ultimul exercitînd și funcţiile de fondator al Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internaţional Mărculeşti”.

Pe teritoriul cu o suprafață de peste 260 ha, alături de transportatorii aerieni, în regim preferențial activează și rezidenții — antreprenori în domeniul industriei ș.a.. În prezent aici sunt înregistrați 8 rezidenți. Aceștia s-au specializat în asemenea activități precum: transportarea aeriană a mărfurilor, operațiuni de logistică, construcția și reconstrucția obiectelor, deservirea infrastructurii aeroportului. Pista de decolare/aterizare din Aeroportul Mărculești se deosebește de alte piste de zbor din Moldova prin grosimea dublă, care permite aterizarea aeronavelor grele. Datorită beneficierii de facilități fiscale și vamale, cât și pistei, Aeroportul Mărculești, pretinde a deveni un important centru de tranzitare a mărfurilor. În prezent numărul mediu de angajați este de 350 persoane.